Ιδρυτική Συνέλευση
νέας Ανοικτής Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης
Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης



Τα διαπιστωμένα από καιρό και διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης κινητοποίησαν δημοκρατικούς πολίτες, με όραμα και κοινωνικές ευαισθησίες, ώστε να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας, ανοικτής, προοδευτικής και δημοκρατικής δημοτικής παράταξης, που φιλοδοξεί να εκφράσει όλες τις Δημότισσες και όλους τους Δημότες, ανεξάρτητα από την κομματική ή ιδεολογική τους τοποθέτηση.

Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, στις 3/7/2018,  τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας, για να συσκεφτούν σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας παράταξης, προτεραιότητες της οποίας  είναι συνοπτικά οι εξής:

  • Η αποτελεσματικότητα σε δράσεις και ενέργειες που θα συνδιαμορφώνονται με τους δημότες και θα καθορίζονται από ένα σαφές αξιακό πλαίσιο, με χρηστή οικονομική διαχείριση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
  • Η χωροταξική αποκλιμάκωση των Ο.Τ.Α. και η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο την οργανωτική ανασυγκρότηση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και τη διεύρυνση της συμμετοχής.
  • Η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων στον Υμηττό, στην παραλιακή ζώνη και στο πρώην αεροδρόμιο και η δημιουργία έργων χαμηλού κόστους, άμεσης ανταπόδοσης και υψηλού κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους.
  • Η αλλαγή του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων .
  • Η ανάγκη για τη δημιουργία προγραμμάτων, που θα καταπολεμούν την ανεργία των νέων και των ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, αλλά παραμένουν κατά πάγια τακτική έξω από τους σχεδιασμούς της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Πρώτο βήμα, που θα οδηγήσει στη συγκρότηση της νέας Δημοτικής Παράταξης, αποτελεί η προσωρινή επιτροπή, που εξελέγει από τα ιδρυτικά μέλη, και έργο της έχει την  προετοιμασία του Ιδρυτικού Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί αρχές φθινοπώρου του 2018.
Από τις διεργασίες του συνεδρίου θα προκύψουν η ονομασία, ο επικεφαλής, τα όργανα και ο τρόπος λειτουργίας της νέας παράταξης.


                                                                                          Ελληνικό - Αργυρούπολη,   3/7/2018
                                                                              
ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Αγγελόπουλος Νίκος, Αγγούρης Βασίλης, Αθανασόπουλος Γιώργος, Βαρυτιμιάδης Θεόδωρος, Καραμπάγια Κούλα, Καρπαθίου Στυλιανός, Καρπαθίου Αγγελική, Καρπούζα Ζωή, 
Καρφάκη Ασπασία, Καταιγίδη Δώρα, Κοντογιώργου Τάμμυ, Κοντογιώργος Ανδρέας, Κορτέση Δήμητρα, Κορτέσης Κώστας, Κλουσάκος Δημήτρης, Κυπριανού Αναστασία, Κωνσταντάρου Αθηνά, Λάζαρης Γιάννης, Λοφρέντας Γιάννης, Μαλαγκωνιάρης Γιώργος, Μαλικούρτη Ευαγγελία, Μαυροπούλου Δάφνη, Μπούφης Θεόδωρος, Μωυσίδης Αντώνης, Παπασπύρου Άγγελος, Παπασπύρου Ειρήνη, Πάστρα Αργυρώ, Περράκης Μανώλης, Σκούρας Αχιλλέας, Στενού Στέλλα, Συμπεράς Λουκάς, Τσιακμάκης Σωτήρης.   





Ιδρυτική Διακήρυξη
νέας Ανοικτής Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης
Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης

        Ιούλιος 2018

Συνδημότισσες, Συνδημότες,

Όλοι εμείς, που κατοικούμε στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και συντασσόμαστε με αυτή τη διακήρυξη, εκτιμήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας Προοδευτικής και Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης,  που έχει στόχο τη δημοκρατική ανατροπή στη νοοτροπία, στις αξίες, στις προτεραιότητες και στη λειτουργία του Δήμου, προς όφελος όλων των δημοτών και των κατοίκων.
Στην πορεία εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια και την σκληρή εποπτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέα σχήματα, καινοτόμες ιδέες και ανθρώπους με όραμα, που με ανιδιοτέλεια, αίσθηση ευθύνης, δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία, θα συμβάλλουν στην παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Δημιουργούμε μια Δημοτική Παράταξη, που θα λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών του Δήμου. Μια Δημοτική Παράταξη, που φιλοδοξεί να κινητοποιεί και να εκφράζει όλους τους πολίτες του Δήμου, ανεξάρτητα από την κομματική ή ιδεολογική τους τοποθέτηση.
Καλούμε δίπλα μας όλες τις συμπολίτισσες και όλους τους συμπολίτες μας, που συμφωνούν με  τις βασικές αρχές, τις θέσεις και τις αξίες της νέας Δημοτικής Παράταξης και επιθυμούν ανιδιοτελώς να συμβάλλουν στην υλοποίηση των  στόχων της.

Αγωνιζόμαστε για μια αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση:
Επιδιώκουμε μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στο κέντρο της θα είναι ο δημότης-συνδιαμορφωτής της  πολιτικής του Δήμου και που θα λειτουργεί με ήθος, πλήρη διαφάνεια, απολογισμό και λογοδοσία. Πιστεύουμε σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου, όπου οι δράσεις του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων θα συνδιαμορφώνονται με τους δημότες και θα καθορίζονται από ένα σαφές αξιακό πλαίσιο, με χρηστή οικονομική διαχείριση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
Επιδίωξή μας δεν αποτελεί απλά η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά η ένταξη αυτών των δράσεων σε ένα ευρύτερο σχέδιο και όραμα για το Δήμο μας. Θέλουμε το Δήμο μας πρωτοπόρο στην εκπόνηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και σχεδίων δράσης για την εργασία,  στην ανάληψη κοινωνικών δράσεων κατά της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού, στην τοπική πολιτιστική παραγωγή και καλλιτεχνική εκπαίδευση, στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, στους διαθέσιμους χώρους πρασίνου. Θέλουμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία για να βελτιώσουμε τη ζωή του δημότη, να ακούσουμε τις απόψεις του και να διευκολύνουμε τις συναλλαγές του με το Δήμο.

Διαχωρίζουμε τη θέση μας από τις υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις.
Θεωρούμε ξεπερασμένα τα γραφειοκρατικά, συγκεντρωτικά  μοντέλα διοίκησης, όπου μεγαλόσχημοι δήμαρχοι, πλαισιωμένοι από παράγοντες της πολιτικής, λειτουργούν αυταρχικά και αντιδημοκρατικά, αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους με δικαστικές διώξεις, εφαρμόζουν ακραία νεοφιλελεύθερη και  διαχειριστική πολιτική, εισάγουν την πλήρη ανταποδοτικότητα σε πολλές υπηρεσίες του δήμου και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι η ιστορία του Δήμου άρχισε με τη δική τους διοίκηση.  Δεν συμφωνούμε με το μοντέλο διοίκησης που βασίζεται στις δημόσιες σχέσεις και που δαπανά σημαντικά ποσά και ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Θεωρούμε ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου εντάσσεται σε αυτά τα ξεπερασμένα μοντέλα διοίκησης με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, μια δημοτική αρχή που κατατάσσει τους πολίτες σε αρεστούς και μη, τους Φορείς σε δικούς της ή όχι και με βάση αυτούς τους διαχωρισμούς πορεύεται.
Οι Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είτε εγκλωβισμένες σε ιδεολογικά διλήμματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος, είτε με παρωχημένες αντιλήψεις διοίκησης και παλαιοκομματική νοοτροπία, αδυνατούν να παρακολουθήσουν το παρόν και να σχεδιάσουν το μέλλον του τόπου μας.
Για τους παραπάνω λόγους και έχοντας μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για το Δήμο μας αισθανόμαστε την ανάγκη να  δηλώσουμε το παρόν, δημιουργώντας μια νέα Δημοτική Παράταξη, η οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης σε μια αξιόπιστη και κρίσιμη αυτοδιοικητική οντότητα, κινητοποιώντας και ενεργοποιώντας όλες τις τοπικές δυνάμεις.

Διεκδικούμε την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκηση σε δημοκρατικά πλαίσια.
Επιδιώκουμε να δυναμώσει η φωνή των πολιτών, να ενισχυθεί η πολιτική συνείδηση, η επίλυση τοπικών προβλημάτων, η συμμετοχική δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή, ο κοινωνικός δεσμός. Υποστηρίζουμε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές  εκλογές, για την απελευθέρωση κοινωνικών δυνάμεων και διεύρυνση της συμμετοχής, όριο δύο διαδοχικών θητειών για τους δημάρχους και τη δυνατότητα οργάνωσης δημοψηφισμάτων για τοπικά θέματα. Στοιχεία,  που θεωρούμε ότι θα ενισχύσουν τη δημοκρατία.
Διεκδικούμε την κατάρτιση συμμετοχικών προϋπολογισμών, τη συμμετοχή των πολιτών στην εκπόνηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, τη θεσμοθέτηση των Επιτροπών Γειτονιάς, ο πρόεδρος των οποίων θα συμμετέχει στο Δημοτικό συμβούλιο με δικαίωμα ψήφου, για θέματα που αφορούν την κοινότητα που εκπροσωπεί και την ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων. Συστατικά,  που θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των Πολιτών.

Επιδιώκουμε την κατάργηση του “Καλλικράτη”.
H επιβολή και υλοποίηση του “Καλλικράτη” έχει καταστροφικές συνέπειες στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας την σε θεσμική και οικονομική αφυδάτωση. Η άμεση κατάργησή του είναι επιβεβλημένη με νέο νόμο, που θα περιλαμβάνει την απλοποίηση του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων, με αποκέντρωση και μείωση της γραφειοκρατίας, κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, ενίσχυση του ρόλου των συλλογικών οργάνων σε βάρος των μονοπρόσωπων, περιορισμό των συμβασιούχων με πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, ενδυνάμωση των υπηρεσιών του Δήμου απέναντι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση βασικών του λειτουργιών, αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων με τρόπο που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους, κατάργηση της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών, μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και μεταφορά αρμοδιοτήτων μόνο με αντίστοιχη μεταφορά πόρων για την εφαρμογή τους. Αγωνιζόμαστε για χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί, με σεβασμό στη λαϊκή βούληση, τις πολιτιστικές, ιστορικές και γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Διεκδικούμε την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, με συνταγματικά-νομοθετικά θεσμοθετημένους πόρους, ώστε να μπορούν, εκτός των άλλων, να προσφέρουν αλληλεγγύη και υποστήριξη στα λαϊκά στρώματα και τους ανέργους, κίνητρα στους νέους τοπικούς επαγγελματίες και ιδιαίτερα στους τομείς των καινοτόμων  επιχειρήσεων, λύσεις και προτάσεις για τη νεολαία.

Υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους στον Υμηττό, την Παραλία και το πρώην Αεροδρόμιο.
Θεωρούμε οτι η αξιοποίηση, με δίκαιη ανάπτυξη, του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έχει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Αττικής, και μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Είμαστε υπέρμαχοι ενός έργου χαμηλού κόστους, άμεσης ανταπόδοσης, υψηλού κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους. Αντιτιθέμεθα στους κερδοσκόπους της κτηματαγοράς, στα υπερκέρδη των λίγων και επομένως στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, που κατέθεσε το επενδυτικό σχήμα. Ένα σχέδιο, που οδηγεί σε εγκληματικού μεγέθους νέα δόμηση και απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Παρά το ότι αυξήθηκαν οι χώροι πρασίνου σε σχέση με το αρχικό  σχέδιο, θα αποτελέσει για μας μια συνεχή διεκδίκηση η μείωση των συντελεστών δόμησης, το ύψος των κτιρίων, οι επιπλέον χώροι πρασίνου, η ελεύθερη πρόσβαση και η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των πολιτών.

Επιδιώκουμε την αλλαγή του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Εκτιμούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη δραστηριοποίησης σε σχέση με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με εφαρμογή του κύκλου: διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση και ταφή υπολειμμάτων. Μικρά πράσινα σημεία και γωνιές ανακύκλωσης για διαλογή στην πηγή, με παράλληλη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδίως της νεολαίας. Μια τέτοια διαχείριση οδηγεί σε προστασία του περιβάλλοντος, μείωση εξόδων του Δήμου και παράλληλα αύξηση εσόδων του Δήμου από την επεξεργασία των απορριμάτων και την κομποστοποίηση.




Τοποθετούμε τη Νεολαία, τους Ανέργους, τις Κοινωνικά Ευαίσθητες Ομάδες στην Πρώτη Γραμμή.
Αξιολογούμε τη νεολαία σαν το πλέον δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας, που με τη συμπαράσταση της νέας Παράταξης θα μπορέσει να ξεδιπλώσει και να υλοποιήσει  σε ειδικό αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αναπτυξιακές ιδέες και προτάσεις για νεοφυείς επιχειρήσεις, start up εταιρείες, μουσικά και πολιτιστικά σχήματα, σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αλληλεγγύη και εθελοντισμό.
Οι άνεργοι και οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες παραμένουν μέχρι τώρα έξω από κάθε δημοτικό σχεδιασμό. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα και δράσεις, ώστε οι ομάδες αυτές των συμπολιτών μας να διαβιούν με τις συνθήκες, τη φροντίδα αλλά και την αξιοπρέπεια που τους αξίζει.


Η ίδρυση της νέας Ανοικτής Προοδευτικής και Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης αποτελεί μια αναγκαιότητα, προκειμένου να ενδυναμώσουμε αξίες, να υπερασπιστούμε βασικές αρχές, να υψώσουμε διεκδικήσεις και να πετύχουμε νίκες προς όφελος των Πολιτών.

Φίλες και φίλοι,
Σας καλούμε να συμπαραταχθείτε μαζί μας, ώστε :

Ομαδικά, με κοινές θέσεις, απόψεις, αξίες και αρχές
Ριζοσπαστικά, με τάση για ριζικές αλλαγές και πρόοδο
Αλληλέγγυα, με ευθύνη και δεσμούς, που μας ενώνουν με την κοινωνία
Μαχητικά, με αγωνιστική διάθεση για διεκδικήσεις
Αυτόνομα, με κομματική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια

να δημιουργήσουμε μια νέα Δημοτική Παράταξη, Ανοικτή, Φιλόξενη, Προοδευτική και Δημοκρατική,  με ΟΡΑΜΑ για το μέλλον του Δήμου μας.

 



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο